Mellplasztika – műtét ismertető

Mellplasztika – műtét ismertető

Mellplasztikai műtétre leggyakrabban szülést, szoptatást követően a mell lógása, alakjának megváltozása, tapintatának puhává válása miatt kerül sor.

(Korrekciós műtét, vagy mastopexia) Gyakran azonban feltűnő, zavaró nagyságbeli eltérés (asszimmetria), vagy nagytömegű, tisztálkodást, öltözést nehezítő elváltozás képezi a műtéti indikációt. (Reductiós emlőplasztika)

A mell lógásáért mindig a mirigyállomány, illetve a kötőszövetes tartószerkezet elégtelensége a felelős, soha nem az izomzat, így a tornázás nem segít az emlők formáján. A műtétet elvégezhetjük bizonyos körülmények esetén szülés előtt is, de többnyire érdemes az utolsó szülés utánra időzíteni, hiszen újabb szoptatás ronthat a már elért jó formán.

A beavatkozást kis tömegű mellek esetén végezhetjük helyi érzéstelenítésben, de általában altatást javaslunk. A metszéseket a bimbóudvar körül, az áthajlási redőben 5-6 cm hosszan és a középvonalban a kettő között függőlegesen haladva ejtjük, mintegy fordított T alakban Indokolt esetben elképzelhető az alsó, vagy akár függőleges metszés elhagyása. A hegek ideális esetben cérnavékonyságú, puha, fehér hegvonalként gyógyulnak, kialakulásukhoz fél-egy év szükséges. Amennyiben alkati adottságok miatt szélesebb, vaskosabb hegek maradnak vissza, ez a későbbiekben hegkorrekciós műtéttel javítható.
A műtét folyamán felpreparáljuk a bőrt és a mirigyállományt, utóbbit kúposítjuk, a bimbót megemeljük, szükség szerint kicsinyítjük. Nagytömegű melleknél elvégezzük a mirigyállomány resectióját (a felesleges részt kimetsszük). A bőrt az új forma felett feszesre húzzuk, majd a bőrszéleket ún. tovafutó (kihúzható) varratokkal egyesítjük.

A műtét után szövődményként előfordulhat bevérzés, gyulladás, elsősorban a hegvonalban. A sebgyógyulás zavara jól helyrehozható. Inkább csak nagyobb tömegű melleknél fordulhat elő zsírelhalás, illetve zsírfolyás. Ez szükség szerint kisebb műtéti beavatkozással korrigálható. A bimbón ritkán előfordulhat átmeneti érzészavar. Kivételesen keringési zavar, bőrelhalás léphet fel a bimbón, mely műtétet tehet szükségessé.

Műtétet követően kb. 2-4 hétig visel kötést a beteg, ekkor távolítjuk el a varratokat. Két-három hétig megterhelő fizikai munka, karemelés elkerülendő. Melltartó viselése 6 hétig javasolt. Ajánlatos a heget hegkezelő krémmel kenegetni vagy szilikonos tapaszt felhelyezni. A műtét eredménye évekre megmarad, de kisfokú visszalógással mindig számolni kell. Jelentős testsúlyváltozás a formát későbbiekben befolyásolhatja.