Mellnagyobbítás

Mellnagyobbítás

Az egyik leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás a mellnagyobbítás protézis segítségével.

Fejletlen, kicsiny, vagy szoptatást követően megkisebbedett mellek méretének megnövelését végezzük el speciális mell implantátum beültetésével. Plasztikai sebészetünkön alkalmazott anyagok koheziv silicon gélt tartalmaznak. A fiziológiás sóoldattal töltött protézisek használatát csak elvétve javasoljuk, tekintettel arra, hogy a kidiffundáló sóoldat miatt a melltartása, feszessége jelentősen csökkenhet akár néhány hónapon belül is.

Napjainkban szerte a világon leginkább a kohezív töltésű implantátumok használata a legelterjedtebb, mivel a burkolat sérülése estén a koheziv gél egyben marad, nem folyik szét a környező szövetekbe. Természetesen alapvető követelmény megerősített falú, fokozott szivárgásvédelmű anyag használata. A silicon implantátumok használata teljesen biztonságosnak bizonyult az elvégzett vizsgálatok, felmérések alapján. Az implantátum felszíne sima, vagy érdesített lehet. Mi gyakrabban az utóbbit használjuk, tekintettel jó tapasztalatainkra a tokképződéssel kapcsolatban. A beültetésre kerülő anyag méretét a beteg kívánsága, alkati adottsága alapján választjuk ki. Mai tudásunk szerint az impalntátumot bárki élete végéig viselheti, de bármikor el is távolítható kívánság szerint.

A beültetés helyétől függően kb. 1-1,5 órás, általában altatásban végzett ( de kivételesen kérésre helyi érzéstelenítésben is végezhető) műtét során ültetjük be az anyagot  a mirigyállomány, vagy az izomzat alá, de leggyakrabban a kettős fedést alkalmazzuk. Műtéti behatolás többnyire az áthajlási redőben ejtett, kb. 3 cm hosszú metszésből történik. Gyakori a bimbó körüli, vagy hónalji metszésből történő behelyezés is. Hogy a metszést valójában hová akarjuk elhelyezni, nagyban függ a paciens egyedi adottságaitól. A seb ideális esetben nem feltűnő, cérnavékony, fehér, puha, vonalként gyógyul, kb. fél-egy év alatt nyeri el végső formáját.

A beültetett anyagot kis idő eltelte után a páciens teljesen a sajátjának érzi, sportolni, mozogni, utazni tud korlátozás nélkül. Megjelenése, mirigyes jellegű tapintata mindenben természetes mellformát ad. Szülés, szoptatás a későbbiekben lehetséges, a mell jól ellenőrizhető a vizsgált eljárásokkal. Az eddig nagy anyagon végzett kontrollvizsgálatok alapján mondjuk, hogy a silicon emlőimplanátumok rákosodást nem okoznak, a rákosodási hajlamot nem fokozzák, illetve más szervi károsodást nem okoznak. Számos hölgy a műtétet követően nyerte vissza gyengült önbizalmát, ért el sikereket életében.

Az idegen anyag körül a szervezet minden esetben kötőszövetes tokot képez. Ha ez a tok megvastagszik, vagy zsugorodik, az emlő tapintata tömöttebbé válhat. Bizonyos fokú keményedés esetében újabb műtét elvégzését javasolhatjuk a tokosodás megszüntetésére. A műtét után bevérzés, gyulladás lehetőségével számolni lehet, amely szükség esetén műtéti korrekciót tehet szükségessé. Adott esetben az implantátum ideiglenes eltávolítása jön szóba, majd rendezett körülmények között helyezzük vissza néhány hónap múlva.

Kivételesen az anyag a helyéről elmozdulhat, de az érdesített felszínű protézis alkalmazásánál ez igen ritka. Ilyenkor, Illetve asszimmetrikus elhelyezkedésnél szintén újabb műtét válhat szükségessé, amellyel ezek a problémák jól korrigálhatók.

A varratszedés 14-21 nap múltán van. Ezután egy hónappal kontrollvizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy nem kezdődik un. korai tokzsugorodás, ill. hogy a hegen nem észlelhető-e túlsarjadási hajlam. A következő kontrollvizsgálat a műtét utáni hatodik hónapban van. Ez után javasoljuk a pácienseknek legalább évente egyszeri kontrollvizsgálaton való megjelenést. Kóros eltérés esetén mammográfia, UH illetve a mell MR vizsgálata válhat szükségessé.