A hasplasztikai műtét ismertetője

A hasplasztikai műtét ismertetője

Szülést, nagyobb arányú fogyást követően a megereszkedett, ráncos hasfali bőr- és zsírfelesleg gyakran okozhat gondot viselőjének.
Különösen zavaró a kötényszerűen lógó has, mely öltözködésnél, tisztálkodásnál, mozgásnál jelent nehézséget, nem beszélve a nem túl esztétikus megjelenésről.
A műtétnél a felesleges bőr- és zsírréteg kerül eltávolításra. Szükség szerint lehetőség nyílik a meggyengült hasfal izomzat megerősítésére,hasfali ,köldök sérvek megoldására is  . Kiegészítésként zsírleszívást is végezhetünk egy ülésben azokon a részeken, ahol a műtét nem elég hatásos: pl. csípőtájék.A beavatkozás altatásban történik, kb. másfél-két órát vesz igénybe. A metszést bikinivonalban ejtjük, a két csípőtövis irányába meghosszabbítva, illetve többnyire körbemetsszük a köldököt is. Felpreparáljuk (aládolgozzuk) a hasfal bőrét és a hozzátartozó zsírszövetet magasan a bordaívekig. Az ilyen módon  felemelt szöveteket megfeszítjük és a felesleget eltávolítjuk. A köldököt új helyén hozzuk ki és rögzítjük.

A műtétet követően pár napig csöveket hagyunk bent a felesleges váladék levezetése miatt, a varratvonal ideális esetben cérnavékonyságú, puha, fehér hegként marad vissza. Végleges formáját fél-egy év után nyeri el, nem megfelelő gyógyulás esetén hegkorrekció válhat szükségessé. Szövődményként ugyanúgy, mint más műtéteknél bevérzés, gyulladás fordulhat elő. Igen ritkán, főleg nagyon zsíros szöveteknél zsírfolyás, sebgyógyulási zavar felléphet, mely kötözésekkel jól kezelhető. Rugalmas nadrág viselése 4.-6  hétig javasolt.

A műtét után a bőr feszessége már nem változik, de nem megfelelő életmód mellett a zsírfelesleg visszahízható, a jól végzett műtét nagy könnyebbséget jelent az addig zavaró problémákkal szemben.