Az arcplasztika (face lifting)

Az arcplasztika (face lifting)

Arcon, nyakon megjelenő ráncok, melyek az idő múlására figyelmeztetik viselőjüket, gyakran okoznak gondot úgy a nők, mint a férfiak számára.

A bőr rugalmasságának csökkenése, a ráncok megjelenése, egyénileg igen változó formában érzékelhető, mint kiterjedésében, mint megjelenését illetőleg.
Úgyszintén jelentős eltérés van abban is, kinél milyen életkorban jelentkeznek és milyen súlyossági fokon ezek a jelenségek.

A laza, lógó, petyhüdt bőr az arcon és a nyakon igen zavaró hatású, de műtéttel jó eredménnyel tudunk ezeken a gondokon segíteni.

A műtét kiterjedhet a teljes arc és nyak területére, ezt hívjuk teljes arcplasztikának. Külön végezhető az arc felső részén (halántékon), nyakon vagy önálló műtétként a homlok területén is ránctalanító beavatkozás. Mindegyik eljárás végezhető helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban. Előbbi esetén több- kevesebb kellemetlenséggel kell számolni, hiszen az egész műtéti területet be kell injekciózni. Altatással nincs fájdalom a műtét alatt. A műtétet követően egy éjszakát klinikánkon kell tölteni.

A műtéti metszéseket a halántékon és a tarkótájon a hajas fejbőrben rejtetten, a fül előtt és a fül mögött ejtjük. Csupán a fül előtti metszés látható, de ez cérnavékony fehér vonalas hegként szokott gyógyulni, nem zavaró hatású. A műtét 2-3 óra időtartamú. Lényege, hogy az arc és nyak bőrét alápreparáljuk, a bőr alatti szöveteket belső varratokkal megfeszítjük, és az ily módon feleslegessé vált bőrfelesleget kimetsszük. Ezt követően az arcon, nyakon, és a szemek körül különböző mértékben bevérzés, duzzanat alakulhat ki, melyek felszívódási ideje kb. 2-3 hét. A műtét után turbánszerű kötést kell viselni kb. 10 napig. Ekkor történik meg a varratok eltávolítása is, és lehet hajat mosni. Sminkelni kb. 3 hét múlva ajánlatos. A műtét szövődményeként gyulladás, bevérzés, ritka bőrelhalás, necrosis jöhet szóba, mely ritkán fordul elő és jól kezelhető, elvétve újabb műtét segítségével. Nagyon ritkán inkább átmeneti jelleggel az arcmimikáját befolyásoló idegérintettség léphet fel. A hajas fejbőrben haladó metszések mentén, kismértékű hajritkulás jelentkezhet, melyet egyszerű hegkorrekciós beavatkozással szüntethetünk meg.
A műtét előtt alapos samponos fejmosás szükséges. Hajat csak ott nyírunk, ahol a műtétnél a felesleges bőrt eltávolítjuk. Hajfestés kb. 6 hét múlva ajánlott!

Az arcplasztikai műtét komoly beavatkozás, de az általa elérhető eredmény, jelentős mértékben befolyásolhatja a páciens megjelenését. Tudni kell azonban, hogy a bőrben lévő mély barázdákat nem lehet a műtéttel eltüntetni. Az elért állapot kb. 6-8 évig tartós eredményt ad, és újabb beavatkozás ekkor jöhet szóba.