Nose Surgery – Nose Job

Nose Surgery – Nose Job

A pubertás kor vége előtt ritkán kerül sor orrplasztikára, mert az orr csontos-porcos vázának természetes kifejlődését zavarhatja műtéti beavatkozás.

Ezen kívül bármely életkorban elvégezhető az operáció. Alapos vizsgálat után a beteg kérését maximálisan figyelembe véve, a lehetőségek szerinti változtatást javasolva vállaljuk el a műtétet. Az elért változtatások jelentős mértékben javíthatnak az arc harmóniáján, előnyösebb megjelenést biztosítva.

A műtétet helyi vagy általános érzéstelenítésben (altatás) végezhetjük el. A helyi érzéstelenítés több-kevesebb fájdalommal jár, ez függ a beavatkozás kiterjedtségétől és az egyéni érzékenységtől is. Altatásban ezek elkerülhetőek.

A műtét során az orrnyílásokon belül, rejtetten ejtjük a metszéseket, így a külső heg nyoma nem marad látható. Kivételesen végezhetünk külső metszést is (pl. vaskos vagy széles orrszárnyak esetén), de ez is szinte nyomtalanul gyógyul. Így alakíthatjuk ki a kívánt új formát a csontos-porcos váz formálásával. Szükség szerint egyidejűleg orrsövényferdülés műtétjét is elvégezhetjük, többnyire fül-orr-gégész szakorvos bevonásával.

A műtét után a szemek körül bevérzés, duzzanat alakul ki, mely a csontos részen történt beavatkozás után intenzívebb, mint amikor csak a lágyrészeken, porcon operálunk. Felszívódás ideje kb. 10-14nap. Fájdalommal nem kell számolni, orrsövény műtét esetén a behelyezett tamponok okozhatnak kivételükig feszítő érzést.

A műtét után legtöbb esetben kb. 7-10 napig külső gipszrögzítést alkalmazunk. Az orrnyílásokban elhelyezett tamponok eltávolítása egy-két nap múlva történik. A gipsz levételekor már jól látszik a műtéttel elért változás, de a műtét végső eredménye csak hónapok múlva érzékelhető teljesen.  Ez az idő szükséges, hogy az orr bőre idomuljon a megváltozott csontos-porcos vázhoz, illetve a hegesedés bekövetkeztében fellépő tömöttség, duzzanat felpuhuljon. Ez a hegesedés azonban minden betegnél egyedileg alakul és befolyásolhatja a késői eredményt.

Az orrkorrekciónak a szokásos és igen ritkán előforduló általános szövődményeken túl (vérzés, gyulladás – melynek újra – tamponálással, illetve antibiotikumos kezeléssel jól uralhatók) egyéb lényeges  komplikációja nincs. A későbbiekben, mind a csontos, mind a porcos orr részen a hegesedés következtében kontúreltérést okozó elváltozás jelentkezhet.

A műtétet követően fontos az orrot megütéstől, megfázástól óvni, különösen az első 4-6 héten. Az orrnyílások esetleges pörkösödése orrkenőcs használatát teheti szükségessé. Ez a gyógyszer (Unguentum nasale) recept nélkül kapható. Orrfújás két hétig tilos.